Nevena Božović: Put ka svetskom uspehu

Nevena Božović, srpska pop pevačica proteklih nekoliko dana uživa u plodovima svojih uspeha koji su krunisani predstojećim događajem koji je očekuje u narednom periodu.
Naime, Nevena će ponosno predstavljati našu zemlju na svetskom bazaru koji će se održati u Belorusiji. Na istom festivalu koji se održava svake godine predstavljali su nas izvođači poput Marije Šerifović, Željka Joksimovića, Cece Slavković i drugih.

Na temu festivala u Belorusiji, očekivanja, planova, snimanja nove pesme i drugim idejama, razgovarali smo sa Nevenom.

Redakciji i urednicima portala InterFON je drago što imamo mogućnost i zadovoljstvo da razgovaramo sa tobom baš u ovom periodu kada je tvoja karijera na jednom, blagorečeno ‘vrhuncu’ dosadašnjeg rada. Kakav osećaj imaš u sebi trenutno? Kako je došlo do odabira da nas baš ti predstavljaš na jednom svetskom događaju poput ovog, i kako uopšte izgledaju pripreme za ovaj festival/ bazar? 

Hvala, takođe. Pre dva meseca su me kontaktirali ljudi iz organizacije festivala Slavjanski Bazar i predložili mi da pošaljem prijavu za učešće. To sam naravno odmah uradila i prošle nedelje zvanično dobila potvrdu da ću biti predstavnik Srbije ove godine. Veliko mi je zadovoljstvo jer je ovo jedan od značajnijih umetničkih festivala u Evropi. Polako pripremam pesme koje ću izvoditi tamo u julu mesecu. 

Odabir pesama sa kojima će nas Nevena predstavljati na Slavjanskom Bazaru, poprilično je fokusiran na repertoar baladnih, tehnički izuzetno zahtevnih pesama. Na pitanja: kako je došlo do izbora numera, kao i o tome kolika je (ne)zahvalnost pevati na maternjem jeziku, Nevena kaže da je poželjno pevati na maternjem jeziku makar jednu od pesama. Do sada su uglavnom i pobeđivali pevači koji su birali da intepretiraju na svom maternjem jeziku. Iz pouzdanih izvora, Nevena tvrdi da publika u Belorusiji ima izrazito istančan ukus, te će glasovi sigurno biti dodeljeni u skladu sa tim. 

Nevena se do sada takmičila na brojnim muzičkim takmičenjima poput fesitala dečje zabavne muzike, a nagrade je osvojila na: Festivalu Čarolija, Cvrkuti sa Ibra, Svetosavskom festivalu u Zrenjaninu i Dečjem festival u Kruševcu.

U oktobru 2007. godine je izabrana da predstavlja Srbiju na Dečijoj pesmi Evrovizije u Roterdamu. Izvela je baladu „Piši mi“ za koju je pisala tekst i muziku. U decembru iste godine je bila treća na ovom takmičenju. Upisala je muzičku školu i počela je profesionalno da se bavi muzikom. Potom je, 2009. godine učestvovala na festivalu Sunčane Skale i osvojila je Zlatnu sirenu na Večeri novih zvijezda. Predstavila se numerom „Ti“ koju su uradili Lejla Hot i Dušan Popović.

2010. godine je na italijskom takmičenju „Verdinote kontest“ promovisala pesmu „Il mio domani“ koja joj je donela prvu nagradu.

2012. godine se prijavila za muzičko takmičenje Prvi glas Srbije. Prošla je audiciju i, nakon tri meseca, osvojila je drugo mesto. 

2013. godine je sa Mirnom Radulović i Sarom Jovanović osnovala muzičku grupu “Moje tri”. Učestvovale su na Beosongu i izabrane su da predstavljaju Srbiju na Evroviziji u Malmeu. Otpevale su numeru „Ljubav je svuda“ koju je komponovao Saša Milošević Mare, a tekst je napisala Marina Tucaković. Snimile su verziju na engleskom jeziku koju su promovisale u Amsterdamu. Nakon osvojenog 11. mesta na ovom prestižnom takmičenju svaka od članica grupe nastavila je da gradi solo karijeru. 

Nevena Božović - slika 1

Učestovala si na takmičenju za dečiju pesmu Evrovizije 2007 godine, nekoliko godina nakon toga i kao član pevačke grupe “ Moje tri “ na zvaničnoj pesmi Evrovizije. Koliko ti znači iskustvo stečeno kroz oba učešća na ovom svetski poznatom takmičenju, i šta je ono što očekuješ od svog takmičarskog performansa u Belorusiji?

Kad god nastupam na festivalu jedna stvar mi je najbitnija, a to je da budem zadovoljna svojim pevanjem. Oba nastupa na Evroviziji su dragoceno iskustvo za mene, jer tamo u svakom trenutku postupate kao profesionalac i predstavljate, pre svega, svoju zemlju. Tako će biti i ovoga puta.

Dok se polako pripremaš za putovanje koje ti sledi, znamo da radiš i na novoj pesmi pa nam otkrij o kom muzičkom pravcu se radi, na kom jeziku pevaš i sa kim trenutno sarađuješ kada govorimo o tvom autorskom radu?

U pitanju je nova pesma “Jasno mi je” koju je komponovao Darko Dimitrov, a ja sam pisala deo teksta. Snimili smo i englesku verziju ove pesme koja je bržeg ritma.

U julu 2013. godine, Nevena je objavila singl “Pogledaj me“. Muziku i tekst je uradila Aleksandra Kovač koja je pevala i prateće vokale. Krajem godine je izbacila singl “Znam da noćas gubim te“ za koji je snimila spot.  Sredinom 2014. godine se pojavila na festivalu Proleće u Beogradu na kome je izvela pesmu “Tačka“. Usledio je singl “Bal“. 2015. godine je promovisala singl “Trebam tebe “. U decembru je predstavila pesmu “Čujem da dolaziš u grad“. Najnoviji singl koji je još uvek svež na domaćoj muzičkoj sceni je pesma “Siesta“. Nevena planira da uskoro kompletira sve dosadašnje studijske snimke i objedini ih u svoj prvi album koji će, nada se, završiti do kraja godine.
Vredno pomena je i to da je Nevena završila Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku muzička pedagogija, a uskoro privodi kraju i specijalističke studije na istom fakultetu. 

Ko te ohrabruje i pruža ti podršku u trenutku kada se od tebe očekuje mnogo i kada je pred tobom važan trenutak dokazivanja pred svetskim auditorijumom? Da li i sada imaš dovoljno vremena za poneki od svojih hobija i kako provodiš svoje slobodno vreme trenutno?

Najveća podrška mi je starija sestra i roditelji. Oni mi uvek iskreno govore na čemu treba da radim. Umem dobro da se organizujem, ustajem rano pa iskoristim vreme da pročitam nešto zanimljivo kao i da se bavim sportom jer me to najviše ispunjava.

Još kao mala, Nevena je trenirala košarku. U sedmom razredu se dvoumila da li da postane košarkašica ili pijanistkinja, ali se odlučila za pevanje. Nastavila je da se bavi sportom i trudi se da nedeljno odradi bar tri treninga u teretani. Od trinaeste godine je vegetarijanac. Voli da putuje, da uči nove jezike i da prati modu u kojoj se nada da će se oprobati.

Za kraj, odgovor na pitanje šta za nju predstavlja muzika? Nevena kaže da je muzika nešto posebno i dragoceno, nešto što je vodi kroz život i ispunjava svaki njen dan.

Našoj Neveni želimo mnogo uspeha u Belorusiji i ne sumnjamo da će nas učiniti ponosnim, postignutim rezultatom na takmičenju!

Nova pesma: https://www.youtube.com/watch?v=RQLt4Xz90I4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *