Kako je nastala astrologija

Da li čudi činjenica da astrologija postoji već 5000 godina i ni danas ne gubi na popularnosti i pristalicama? 

Budući da je u astrologiji čovek u centru pažnje, jasno je zašto budi toliko interesovanja među ljudima. Milenijumima ranije, kao i danas, želeli su da znaju svoje mogućnosti, predispozicije, slabe tačke… U suštini astrologije krije se ljudski pokušaj uvođenja reda u haos, potreba za prevazilaženjem nepredvidivosti života, kao i, ne tako očigledna, potraga za identitetom, za našim mestom na svetu. 

Gde bi ljudska rasa tražila odgovore na svoja bezbrojna pitanja, ako ne u nečemu što je veće od nas, u svemiru i njegovim tajnama. Pokušaji da se ove tajne razotriju vremenom su stvorile učenje o kretanju nebeskih tela radi tumačenja njihovog uticaja na ljude. Danas je astrologija proglašena pseudonaukom koja nema dokazanu naučnu osnovu, ali čini se da se koristi više nego ikad. Kod nekih kao vid zabave, dok ima i onih koji se zaista oslanjaju na astrološke prognoze i koriste ih kao smernice kada se nađu pred nekim životnim izazovom. Imala je nesumnjiv uticaj na razne istorijske ličnosti, a time i na sam tok istorije.

slika1

Kada je sve počelo?

Utvrđeno je da  je astrologija, koja podseća na današnju, nastala u Mesopotamiji pre 5000 godina. Vavilonjani su je preneli Grcima, kada je Aleksandar Veliki osvojio Istok, a preko Grka je došla do Rimljana, zapadne Evrope, arapskog sveta… Nije bilo teško zainteresovati čitav svet.

Ipak, ako se obrati pažnja na  širi smisao astrologije – traženje značenja na nebu, možemo reći da ona postoji od kad postoje svesna ljudska bića. Najstariji sačuvani tragovi koji pokazuju ovakvu ljudsku delatnost, crteži mesečevih mena u pećinama, stari su 25 000 godina. 

Shvatanje da postoji veza između mesečevog ciklusa i smene godišnjih doba bilo je povod za izučavanje zakonitosti na nebu. Izračunavanje i predviđanje vremenskih prilika postalo je značajno za društva koja su živela od obrađivanja zemlje. 

Astrologija se prvobitno koristila u predviđanju ratova, prirodnih katastrofa i svega što je uticalo na živote velikog broja ljudi. Koristili su je vladari pri donošenju krupnih odluka koje su nosile velike posledice. Smelo možemo zaključiti da istorija ne bi krenula istim tokom da nije bilo uticaja astrologije. 

Pre 20. veka često se poistovećivala sa astronomijom. Zato nije čudno što je interesovala i velike naučnike – Nikolu Kopernika, Galileja, Isaka Njutna…  Proučavali su je grčki filozofi, najviše Platon, a imala je uticaja i na razvoj rane psihologije, budući da je često bila predmet razgovora između Frojda i Karla Gustava Junga.

U savremenom dobu najpopularnija upotreba astrologije je prognoziranje životnih događaja individue. Osim predviđanja budućnosti, astrologijom se određuju i lične osobine, karakter… Mogućnost otkrivanja šta budućnost nosi zvuči primamljivo, ali ipak ne bi bilo loše „uključiti“ kritičko mišljenje i razum sledeći put kada nam kažu kakve smo osobe na osnovu našeg horoskopskog znaka. Svi bismo se složili da postoji mnogo drugih, pouzdanijih načina da otkrijemo nešto novo o sebi. 

Ana Dajević

Izvori fotografija: www.pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *