“Tripleta nadomak rukavice”

Toskana, ta predivna regija, pokrajina-muzej, kolevka renesanse, dom Mikelanđelovog Davida, savršena priroda koja odiše umetnošću.

Uz Toskanu se uvek spominje Firenca, jedan od najposećenijih gradova na svetu, sa razlogom jedno od najpopularnijih turističkih destinacija, neizostavna u ekskurzijama starijih razreda srpskih srednjih škola. U Toskani postoji još mnogo gradova, ali jedan gradić na severozapadu ove regije je od ključne važnosti za italijanski sport – Karara.

U ovom gradiću, 28. januara 1978. godine, rođen je Đanluiđi Điđi Bufon.

slika1

Golman koji je profesionalnu karijeru započeo u Parmi, 1999. je osvojio tadašnji Kup UEFA, italijanski kup i superkup, 2001. prelazi u veliki Juventus koji Parmi plaća 100 milijardi lira (52 miliona evra). Pre Juventusa osvojio je dve značajne titule – već pomenuti Kup UEFA i prvenstvo Evrope za mlade sa reprezentacijom Italije.

Sa novim klubom saradnju započinje na najbolji mogući način – „Skudetom“.
Potom osvaja još jednom italijansku ligu, pa 2005. i 2006. vezuje dve titule, i osvaja Svetsko prvenstvo u Nemačkoj sa svojom reprezentacijom i potvrđuje da je najbolji golman na planeti. Ipak, na kraju te sezone se dešava poznati „Kalčopoli“, skandal u kojem Juventus, zbog nezakonitih radnji, biva izbačen u drugu ligu. Naravno, očekivano je bilo da Bufon promeni sredinu, ali on to ne čini, već ostaje u Juveu, osvaja „Seriju B“, vraća se u najjači rang, gde mu je svakako mesto. Nekoliko sezona su se mučili, ali 2011. Juventus osvaja titulu, a godinu dana kasnije, Bufon postaje kapiten. Od te 2011. pa do danas, Juventus je suvereni vladar italijanskog fudbala, a Bufon, kao kapiten, možda i najvažniji deo šampionske slagalice.

Golman koji perfektno komanduje poslednjom linijom, brani sve što ljudsko biće može da odbrani, ponaša se dostojanstveno, kako i priliči jednom kapitenu, poštuje protivnika i sve učesnike sportske predstave, čovek kojeg vole i oni koji najviše mrze Juventus, uveliko je u četrdesetoj godini života, osvojio je sve što se osvojiti može…

Osim jednog trofeja. slika2

Ali, nije sve gotovo!

Veliki Bufon ima šansu da u subotu, 3. juna 2017. godine, oko 23 časa, u Kardifu, podigne „ušati“ pehar, jedini trofej koji mu nedostaje.

Sve što je potrebno da kompletira kolekciju je da Juventus, predvođen veličanstvenim kapitenom, ponovi jednu od mnogobrojnih ovosezonskih utakmica i nadigra madridski Real. To svakako neće biti lako, ali ovo je kapitenu crno-belih najverovatnije poslednja prilika da to učini. Ljubitelji fudbala, čak i određeni broj navijača Reala, navijaće za Bufona u ovom meču.

On je svakako ušao u istoriju, ali za nešto manje od dve nedelje imaće priliku da ostvari svoj san i stekne još jedan argument koji će braniti tvrdnju da je Bufon najbolji golman svih vremena.

slika3

Srećno, Điđi!

Izvori fotografija: www.dailymail.co.uk, www.fourfourtwo.com, www.goal.com, www.sivertimes.com

Marko Dubak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *