Autorka svetski najpoznatijeg dnevnika – Ana Frank

Ana Frank je bila jedno dete od milion jevrejske dece ubijenih u Holokaustu. Dok se krila od nacista, pisala je dnevnik gde je beležila svoja razmišljanja, prisećala se predratnog perioda i opisivala svoje svakodnevne aktivnosti. Dnevnik je pronađen u prostorijama skrovišta, nakon Aninog hapšenja. Njena prijateljica, jedna od osoba koje su porodici Frank pomogle da se sakrije, pronašla je dnevnik i sačuvala, s namerom da ga vrati njegovoj vlasnici nakon što bude puštena na slobodu. Po završetka rata, objavljen je na više desetina jezika i u brojnim zemljama uvršten je u obaveznu školsku lektiru.
Ana je rođena 1929. godine u Frankfurtu, gde je i živela sa roditeljima Edit i Otom i starijom sestrom Margo. Nekoliko godina nakon njenog rođenja, Frankovi su se preselili u Amsterdam, pokušavajući da ubegnu rastućim nacističkim silama. Tamo su sestre išle u školu, družile se i izlazile, sve dok 1942. godine progoni Jevreja nisu postali učestaliji. Porodica se sakrila u prostorije Otove, nekadašnje firme, u koje su im se vremenom pridružili i neki od prijatelja. Nisu smeli da izlaze iz skrovišta, pa im je nekoliko nejevrejskih prijatelja nabavljalo hranu. Ana i njena sestra su verovale da će nakon završetka rata moći da nastave školovanje, zbog čega su nabavljale i školske knjige i nastavljale da uče. Za slučaj da dnevnik bude objavljen, Ana je ličnostima koje je pominjala davala pseudonime kako ih ne bi kompromitovala. 

slika1

Gestapo, policija nacističke Nemačke, otkrila je skrovište i sve prisutne odvela u zatočeništvo. Ana je preminula od posledica tifusa 1945. godine, nedugo pre oslobađanja logora. Oto, Anin otac, bio je jedini nekadašnji stanovnik skrovišta koji je preživeo. Zaslužan je i za objavljivanje njenog dnevnika, što je učinio znajući da je imala ambicije da postane pisac.
Ova knjiga je smatrana glasom svih Jevreja i njihovih nedaća tokom Drugog svetskog rata. Zgrada u kojoj su se Frankovi krili nalazi se u Holandiji i među turistima je poznata kao Kuća Ane Frank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *