Bella Notte 1955. godine

Na današnji dan, 1955. godine, u bioskopima se pojavio animirani film “Maza i Lunja”, zasnovan na knjizi Vorda Grina “Happy Dan, the Whistling Dog”. 

slika 1

Glavni akteri ovog animiranog filma su koker španijel Maza i mešanac Lunja. Maza ugodno živi sa porodicom koju čine “Džim dragi” (Jim Dear) i “Darling”, dok Lunja živi na ulici i hrani se ostacima iz italijanskog restorana. Sreću se nakon nekog vremena, kada Maza počinje da se oseća odbačeno od strane svojih gazda i nakon nesrećnog spleta okolnosti, beži od kuće, gde je od opasnosti spasava Lunja. Nakon mnogih avantura, porodica Darling usvaja Lunju i on i Maza zasnivaju porodicu.

slika 2

Najpoznatija scena iz ovog filma je ona u kojoj Maza i Lunja dele porciju špageta dok vlasnik italijanskog restorana Toni peva pesmu Bella Notte, ali ova scena prvobitno nije ni trebalo da se nađe u filmu, jer je Dizni smatrao previše neozbiljnom. Međutim, ova scena se danas smatra antologijskom u istoriji američke kinematografije.

slika 3

Ovaj animirani film je prvi koji je snimljen Sinemaskop (CinemaScope) tehnologijom, na širokom planu. Priča o Mazi i Lunji je proglašena za 95. na listi 100 najvećih ljubavnih priča svih vremena koju je načinio Američki institut za film. Časopis Tajm ga je 2011. proglasio za jedan od 25 najboljih animiranih filmova svih vremena.

Tvorac ovog animiranog filmskog klasika bio je čuveni Volt Dizni (1901-1966), američki preduzetnik, filmski producent i začetnik industrije animiranih filmova u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao filmski producent, smatra se rekorderom po broju Oskara koje je osvojio, čak 22, a 59 puta je bio nominovan. 

slika 4

Rođen je u Čikagu 1901. godine i kao mlad je pokazao veliki talenat i interesovanje za crtanje. Pohađao je časove, a sa 18 godina je dobio posao kao ilustrator u reklamama, pozorišnim programima i katalozima. Ubrzo se zainteresovao za animaciju i počeo da radi kod kuće uz pomoć pozajmljene knjige o animaciji i kamere. Krajem 1923. godine je sa bratom Rojem osnovao kompaniju “Disney Brothers Studio”, što će kasnije postati “The Walt Disney Company” u Holivudu i počeo da producira kratke filmove “Alisa u Zemlji čuda” za Margaret Vinkler, filmskog distributera iz Njujorka. Godine 1928. stvorio je Mikija Mausa, verovatno po uzoru na miša koga je imao kao kućnog ljubimca, i davao mu je glas do 1947. godine.

Prvi dugometražni animirani film, “Snežana i sedam patuljaka”, izašao je 1937. godine i otpočeo “zlatno doba animacije”. Usledili su “Pinokio”, “Dambo”, “Bambi”, “Pepeljuga” i mnogi drugi, a “Maza i Lunja” je petnaesti animirani film čiji je producent bio Volt Dizni. 

Volt Dizni je i danas važan za istoriju animiranih filmova i važna osoba u kulturnoj istoriji Sjedinjenih Američkih Država, gde se smatra za kulturnu ikonu. Njegov studio i danas radi, stvarajući popularne animirane filmove visokog kvaliteta. Drugi deo “Maze i Lunje”, “Švrćine avanture” izašao je 2001. godine.

slika 5

Izvor teksta: www.onthisday.com, www.wikipedia.org

Izvori slika: www.ohmy.disney.com, www.blog.hdwallsource.com, www.ladyandthetramp.wikia.com, www.orlandosentinel.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *