Da li ste spremni da postanete minimalista?

Kada bi se pojam minimalizma sveo na jednu rečenicu, ona bi glasila: „Ne poseduj ništa više od onoga što ti koristi ili donosi radost“. Najčešće se ovaj način života odnosi na neposedovanje previše materijalnih stvari, ali može se odnositi i na emocije, mentalni stav, društvene odnose. „Minimalista“ neće u svom životu skupljati stvari, ljude ili emocije koje mu štete i čine ga praznim. Cilj minimalizma je okrenuti se ka sebi, ne tražiti sreću u spoljašnjim stimulansima.
Ono što ne bi trebalo da bude cilj minimalizma je lišavanje radi samog lišavanja. Ukoliko osećamo da uskraćujemo sebi, onda to nije pravi put. Poenta je osetiti se oslobođeno, jer više nismo robovi potrošačkog mentaliteta.

Razmislimo: šta su naše stvarne, a šta umišljene potrebe?
Živimo u 21. veku, može se reći da su osnovne potrebe koje treba da budu ispunjene svakome od nas – voda, struja, dovoljno hrane, sredstava za higijenu, medicinska pomoć, bezbedan dom, normalni radni uslovi… Ali često govorimo ili čujemo druge da govore: „Treba mi novi par cipela/farmerki…“, čak i kada imamo višak garderobe. Kažemo da nam treba nešto što je zapravo samo hir. Većina će se složiti da nema ničega lošeg u čašćavanju sebe i moglo bi se reći da, ako osoba uživa u šopingu, nema potrebe da prestaje to da radi. Upravo tako, svako ima drugačije prioritete, ali nije loše preispitati u šta ulažemo novac, trud, energiju, vreme.
Ako krenemo od novca, jasno je da se on mora zaraditi. Da li su bezbrojne sitnice koje kupujemo čak i kada nam nisu potrebne, vredne našeg svakodnevnog rada i truda koje ulažemo da bismo dobili platu? Zamka u koju tada upadamo je da nam nikada nije dovoljno.
Kada pogledamo širu sliku, minimalistički način života svakako je zdraviji za našu planetu. Neverovatne količine otpada koje se svakodnevno gomilaju jer ljudi neprestano kupuju i bacaju, zabrinjavajuće su. Mi, kao potrošači, treba da budemo svesni da na to možemo da utičemo.

Kako izgleda svakodnevni život minimaliste?
Postoje oni koji se pridržavaju svog ideala do kraja, pa tako neki od njih ne poseduju mobilne telefone, TV, nisu deo drušvenih mreža, ne kupuju novine, imaju samo najosnovnije od nameštaja, garderobe, ne poseduju sopstvena vozila…
Neki su minimalisti samo u jednom segmentu života, na primer u svojoj ishrani. Hrane se samo odabranim namirnicama, ne posežu za brzom hranom, slatkišima…

Koje su prednosti?
Kao što vidimo minimalistički život može u mnogo slučajeva da znači zdraviji život; uvođenjem reda u ishranu, skraćivanjem vremena koje provodimo ispred televizora ili drugih medija, „čišćenjem“ od stresa izazvanog lošim odnosima sa ljudima, pesimističkim pogledom na svet…
Jasne su prednosti – dobijamo mnogo više slobodnog vremena, mnogo manje napetosti, brige i što je najočiglednije, štedimo mnogo novca kog možemo iskoristiti za neka trajnija zadovoljstva poput putovanja, obrazovanja, kurseva, kulturnih manifestacija… svega onoga što predstavlja iskustvo, a ne posed.                          

Ana Dajević

Izvori fotografija: www.tumblr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *