„Bitlmanija“

„There’s nowhere you can be that isn’t where
You’re meant to be
It’s easy.
All you need is love, love. Love is all you need.“ 

Pre pola veka, u julu 1967. godine premijerno je izvedena pesma „All you need is love“, himna ljubavi i mašte; ideja koje su prožele planetu 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, zahvaljujući čuvenim „Bitlsima“.

Spajanjem talenata četvorice muzičara iz Liverpula, oformljen je bend čiji će uticaj ostaviti ogroman trag u istoriji popularne muzike, rokenrola, a samim tim u istoriji muzike uopšte.

Američka omladina je 60-ih godina 20. veka bila potresena ratom u Vijetnamu i ne čudi što su pesme Bitlsa, koje promovišu mir, jednakost i idealno društvo, činile utehu i sklonište od sveta koji često nije nimalo nevin.

Zvuk koji prenosi radost života, uživanje, koji mnogi opisuju kao naivan i dečiji, nešto je što ni naša generacija ne treba da propusti, čak iako nije navikla na to kroz današnju muziku. Ukoliko nikada niste pokušali, krenite sa pesmama: Here comes the Sun, Let it be, Hey Jude, All my loving, Yesterday… Ukoliko ove pesme ne budu baš po vašem ukusu, sasvim je sigurno da ćete se, makar nakratko, vratiti duhom u eru ranog rokenrola i da će to biti upečatljiv doživljaj.

Ukoliko ste već zaraženi bitlmanijom, možete provesti dan slušajući njihove najveće hitove ili otići na posao/fakultet obučeni u njihovom prepoznatljivom stilu, nositi lenonke ili nešto slično tome. Pre svega, pokušajte da posmatrate svet kroz „Bitls-naočare“, jer „dolazi sunce“ i „ljubav je sve što nam treba“!

Izvori fotografija: www.pinterest.com

Ana Dajević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *