Aplikacije za koje svaki programer treba da zna

Ne možeš da pišeš kod na mašini koja ne može da prati ono što od nje tražiš, kao što ne možeš da pišeš kod na softveru koji nije optimalan za ono što želiš da uradiš. To je ono što znaju svi programeri i ono što svi koji to žele da postanu, nauče. No, da bismo vam olakšali proces pronalaženja onih softverskih alata koji su vam potrebni, predstavljamo vam neke aplikacije sa kojima biste želeli da se upoznate.

DroidEdit

Ovaj editor svakako privlači pažnju ukoliko se bavite razvojem Android aplikacija. Pruža mogućnost rada u jezicima kao što su C, C++, C#, Java, HTML, JavaScript, Python, Ruby… Možete otvoriti fajlove direktno sa dropbox-a, možete da ponesete svoj posao sa vama, da kucate kod dok čekate bus ili red u banci.

AIDE

Kada već govorimo o Android developerima, još jedan editor o kome vredi pričati jeste AIDE. Ova aplikacija, kao jednu od mnogih mogućnosti, nudi brzo prebacivanje projekta sa Eclipse-a na vaš Android uređaj.

Syntax Highlighted Code Editor

Syntax Highlighted Code Editor je editor sa kojim nije puno programera upoznato. Ali bi trebalo da ga upoznate. Ovaj editor je veoma udoban za sve one programere koji vole da rade na kodu na svom telefonu.  Primarno je razvijen za web developere ali omogućava rad sa HTML-om, CSS-om, PHP-om i podržava programske jezike kao što su Python, Java, C, C++.

C4droid

C4droid je aplikacija koja treba biti vaš izbor ukoliko je jezik C vaš izbor. Veoma je laka za razumevanje i omogućiće vam rad u jezicima C i C++. Možete napraviti svoje aplikacije na telefonu i da ih pokrenete čak i bez pristupa internetu.

slika1

Programming Hub

Ovo je aplikacija koju treba da imaju svi oni ljudi koji sebe nazivaju početnicima u programiranju. Pruža vam mogućnost da učite više od 20 programskih jezika uključujući i Python, HTML, C, C++, JavaScript, Java. Aplikacija omogućava lako pronalaženje svih potrebnih informacija i alatki, i pruža preko 1000 optimizovanih kodova na repozitorijumima koji su od vas udaljeni na klik, kako biste u svakom trenutku mogli da naučite nešto novo.

Udacity

Ukoliko ste novi u programiranju, ovo je još jedna aplikacija za vas. Zapravo, iako niste novi u programiranju, ovo je aplikacija za vas jer svi u nekom trenutku ‘zabaguju’. Tada je dobro imati ovu aplikaciju koja dolazi sa puno saveta, besplatnih video tutorijala i nešto je na šta možete uvek da se oslonite da će imati pravu informaciju za vas.

Programmer Keyboard

Pomenuli smo nekoliko editora koje možete koristi na svojim telefonima pa vam zbog toga predstavljamo tastaturu koja će najbolje omogućiti da te editore i iskoristite. Često, tastature na mobilnim  telefonima, napravljene za kucakanje poruka a ne kodova mogu da budu teške za korišćenje.  Tada instalirate ovu aplikaciju i dobijate tastaturu koja sadrži ‘dugmiće’ poput Ctrl+a koje ne možete naći na regularnim tastaturama za mobilne telefone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *