Dvoboj smrti

Izazov na dvoboj

Aleksandar Sergejvič Puškin i Žorž Dantes, 25-godišnji francuski oficir ruske garde, dva puta su jedan drugoga izazivali na dvoboj. Prvi put je Puškin izazvao Dantesa, o kome su se u peterburškom društvu širile glasine da nije ravondušan prema Puškinovoj supruzi Nataliji Gončarovoj. To je bilo nekoliko meseci pre tragičnog dvoboja, tj. još u novembru 1836. godine, a dogodilo se kada je Puškin dobio anonimnu paskvilu pod nazivom „diploma rogonje“ sa krajnje otvorenom aluzijom na nevernost njegove žene. Međutim, Dantes je uskoro neočekivano zaprosio sestru Puškinove žene Jekaterinu Gončarovu, posle čega je Puškin povukao svoj izazov. 

Ubrzo posle svadbe Dantesa i Jekaterine, u visokom društvu opet su počele da se šire prljave glasine o Puškinovoj porodici i pesnik je napisao Hekernu oštro pismo smatrajući da ponovo on stoji iza svih tih glasina. U pismu pesnik nije mnogo birao reči o Hekernu i o njegovom usvojenom sinu Dantesu. Ovoga puta je već sam Hekern izjavio da Puškinov izazov ostaje na snazi.

Surovi uslovi dvoboja

Dvoboj je održan u predgrađu Peterburga na Crnoj reci. Uslovi dvoboja su bili izuzetno surovi. Rastojanje između Puškina i Dantesa je bilo najviše 10 koraka (dok su učesnici dvoboja u drugim evropskim zemljama najčešće pucali jedni u druge sa udaljenosti od 25-30 koraka).

Dantes je pucao prvi i teško je ranio Puškina u stomak. Puškin je pao i pucao je oslonivši se na zemlju, ali je metak samo zakačio Dantesovu desnu ruku. Dva dana posle dvoboja Puškin je izdahnuo.

Uloga Natalije Gončarove

Pojedinci misle da je Puškinova supruga Natalija Gončarova u izvesnom smislu kriva za pesnikovu smrt, jer nije htela ili nije umela da zaustavi glasine koje su njeno ime dovodile u vezu sa Dantesom. Na primer, Gončarovu su za Puškinovu smrt optuživale dve poznate ruske pesnikinje, Ana Ahmatova i Marina Cvetajeva. Ahmatova ju je nazvala „saučesnicom Hekerna u slučaju koji je prethodio dvoboju“, a Cvetajeva je napisala: „Samo lepotica, obična lepotica, bez korektnog uma, duše, srca i dara. Gola lepota, koja seče kao mač. I posekla ga je“.

Posle Drugog svetskog rata u Parizu su objavljena dva Dantesova pisma koja je napisao početkom 1836. godine. U njima on piše kako je zaljubljen u „najdivnije stvorenje u Peterburgu“. Još piše da je njen muž „ludački ljubomoran“, a ona nije ravnodušna prema Dantesu. Međutim, piše i to da ona nije spremna da radi njega „prekrši svoj zavet“.

slika1

Naučnici nemaju jedinstven stav povodom tih pisama. Jedni smatraju da ženska osoba o kojoj piše Francuz nije Gončarova, a drugi da je Dantes želeo da uveri visoko društvo u svoje odnose sa lepom Gončarovom. To mu je, po njihovom mišljenju, bilo potrebno da bi zataškao glasine o svojoj mogućoj homoseksualnoj vezi sa baronom Hekernom.

Puškin na dvobojima

Ovo nije bio prvi Puškinov dvoboj. Smatra se da je pesnik pre toga najmanje 20 puta izazvao druge, a 7 puta je sam bio izazvan. Četiri dvoboja su održana, a ostali su izbegnuti uglavnom zahvaljujući intervenciji pesnikovih prijatelja. Prvi put je Puškin izazvao na dvoboj svog ujaka Pavla Ganibala kada je imao samo 17 godina. Bio je uvređen što mu je ovaj preoteo devojku na balu. Dvoboj ipak nije održan i svađa se brzo završila pomirenjem. Puškin je smatran za odličnog strelca, ali on nije pucao prvi i nikada nije prolio krv svog suparnika, izuzev u dvoboju protiv Dantesa.

Slika preuzeta sa sajta www.pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *