Vejn Grecki – The Great One

Hokej je igra koja nije posebno popularna u Srbiji, ali i sama pomisao na led u ovim letnjim danima donosi makar malo olakšanja. Za razliku od Srbije, u Severnoj Americi hokej je jedan od četiri nacionalna sporta i veoma je praćen. Jedan od onih koji su najzaslužniji za takvu popularizaciju ovog sporta jeste Vejn Grecki – Kanađanin slovenskih korena, koji je ovu igru podigao na viši nivo.

Rođen je 1961. godine u kanadskom Brantfordu, a prve korake na ledu napravio je u svom dvorištu gde mu je otac napravio malo klizalište. Sa braćom i sestrama je klizao, a zbog svoje slabašne građe nije niko očekivao da će se baviti ovim grubim sportom. 

Ipak, ljubav prema hokeju je rasla, i svoju fizičku inferiornost je morao nekako da pretvori u vrlinu da bi mogao da pokaže znanje na terenu. Od oca Voltera je naučio da ne treba da ide tamo gde se pak nalazi, već tamo gde će on biti. I upravo to je činio tokom cele karijere, sjajno se kretao i osećao je igru. Veoma uspešno je izbegavao duele i igrao je vrlo inteligentno, zbog čega su ga prozvali hokejaški Ajnštajn. 

Još kao šestogodišnjak igrao je za četiri godine stariju generaciju, a već sa deset godina počeo je da privlači pažnju lokalnih medija. Do svoje 13. godine postigao je već hiljadu golova, ali ipak je sa 14 godina morao da se preseli u Tornoto, što zbog boljih uslova, što zbog zviždanja i negativnih komentara ljubomornih roditelja. 

slika2

Kao petnaestogodišnjak potpisuje ugovor sa agentom, a već sa 17 godina dobija ugovor vredan skoro 2 miliona američkih dolara. U Svetskoj hokejaškoj organizaciji je igrao za Indijanapolis, ali ubrzo se ta liga rasformirala i prelazi u Edmonton koji sledeće sezone počinje da nastupa u NHL-u. 

Sa Edmontonom počinje istorijsko razdoblje Vejna Greckog. 10 sezona je proveo u ovom timu i odigrao 901 utakmicu, postigao 717 golova i upisao čak 1328 asistencija. Sa Edmontonom je osvojio 4 Stenli kupa, ali ipak na kraju sezone ’87/88 prelazi za 15 miliona američkih dolara u Los Anđeles. Nije želeo da napusti Edmonton ali je morao zbog teške finansijske situacije kluba. 

Od njegovog dolaska u Kaliforniju, tamo nastaju još dva kluba, svaka utakmica je bila rasprodata i hokej je postao neverovatno popularan. 1993. je bio u finalu, ali su LA Kingsi poraženi od ekipe Montreala.

1996. je odigrao jednu sezonu za Sent Luis, potom prešao u Njujork Rendžerse, gde se na spektakularan način oprostio od hokeja 18. aprila 1999. u Medison skver gardenu, kada je njemu u čast otpevana himna Kanade, dok su Edmonton Oilersi ispred svog Reksal Plejsa napravili njegovu statuu u prirodnoj veličini. 

Bronza na svetskom prvenstvu, zlato u Kupu Kanade i četvrto mesto na Olimpijskim igrama su njegovi najbolji uspesi sa reprezentacijom, dok su njegovi lični rezultati daleko iznad uspeha reprezentacije i klubova u kojima je igrao. Ponosni je vlasnik 61 rekorda, najviše puta je bio najbolji igrač u severnoameričkim sportovima a zanimljivo je da u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri samo dva puta nije izabran za najboljeg strelca.
Koliko je uticao na ovaj sport govori i podatak da su njegov broj 99 povukli iz upotrebe svi NHL klubovi, postao je sinonim za hokej i verovatno nikada nijedan igrač neće biti poznat kao Vejn GreckiThe Great One.

Autor: Marko Dubak

izvori fotografija: wikipedia.org, adweek.com, edmontonjournal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *