Najveća zastava na svetu

U Libanu je u vojnoj bazi u Rejaku predstavljena najveća zastava na svetu, površine 65.650 kvadratnih metara. Zastava, zamisao mladih libanskih emigranata u Kuvajtu, sašivena je u toj zemlji, a njeni delovi su spojeni u Libanu.

Dužine 325m i širine 202m, razvijena je povodom proslave 65. godišnjice libanske armije. Njena izrada, koju je finansiralo ministarstvo odbrane, trajala je četiri meseca, a „rekorderka” ima više od tri i po tone.

„Predstavlja jedinstvo Libana. Prvobitan plan je bio da napravimo zastavu od 25.000 kvadratnih metara, ali kad smo čuli da druga zemlja (Maroko) planira da proizvede jednu od 60.000, rešili smo da je povećamo do 65.650 metara kvadratnih metara“, izjavio je Basam Al Namani, ambasador Libana u Kuvajtu. Libansku zastavu čine dve horizontalne crvene zone sa kedrom, simbolom zemlje, u centru na beloj podlozi.

Veličina kedra na zastavi je 10.452 kvadrata, što je tačno milioniti deo površine Libana (10.452 kvadratna kilometra). Bela boja predstavlja sneg sa libanskih planina, čistotu i mir. Crvena boja simbolizuje krv koju su Libanci prolili kako bi zemlju oslobodili od različitih okupatora.

Ginisova knjiga rekorda je potvrdila da se zaista radi o najvećoj na svetu, pa je njen regionalni predstavnik Talal Omar uručio sertifikat Ašrafu Makaremu, supervizoru izrade koji je inače libanski preduzetnik u Kuvajtu.

Autor: Miloš Mitrović

Slika preuzeta sa sajta www.pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *