Najveći stadioni na svetu

Stadion „Prvi maj“ je severnokorejski nacionalni stadion i najveći je na svetu. Nalazi se u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje. Stadion ima 150.000 mesta za sedenje. Površine je 202.000 kvadratnih metara i ima osam spratova, a do njegovog vrha ima 60 metara. Na njemu se održavaju velika sportska nadmetanja kao i nadaleko čuveni i veličanstveni sletovi u čast velikih državnih praznika Severne Koreje.

Drugi po veličini stadion nalazi se takođe na azijskom kontinentu, tačnije u Indiji. Stadion Salt Lake nalazi se u gradu Kalkuta, u Zapadnom Bengalu, i ima kapacitet od 120.000 mesta. Dom je čak tri kluba, a specifičan je zbog svog protivpožarnog sistema. Oko travnjaka su spremnici zapremine 10.000 galona vode koji se mogu aktivirati u svakom trenutku.

Estadio Azteca jedini dva puta bio domaćin finala SP-a

Estadio Azteca u Meksiko Sitiju, sa kapacitetom od 105.000 mesta, treći je po veličini stadion sveta i jedini koji je bio domaćin dva finala svetskog prvenstva. Otvoren je 1968. godine i sve do danas je ostao dom meksičke fudbalske reprezentacije. Na prilazu se nalazi  statua „gol veka“, koji je rukom Englezima postigao Maradona, a na njemu je odigrana i popularna „utakmica veka“ u polufinalu SP-a 1970. kad je Italija svladala Nemačku 4:3.

Nacionalni stadion „Bukit Džalil“, četvrti je po kapacitetu fudbalski stadion sveta, a prima 100.200 gledalaca. Nalazi se oko 20 kilometara od Kuala Lumpura u Maleziji, a sagrađen je 1998. godine za Igre Commonwealtha. Danas na njemu igra malezijska fudbalska reprezentacija, a koristi se i za razne druge aktivnosti.

Stadion Azadi ili „Stadion slobode“ je višenamenski stadion u glavnom gradu Irana, Teheranu, sa kapacitetom od 100.000 gledalaca, što ga čini petim najvećim fudbalskim stadionom sveta. Izgrađen je 1971. godine, a projektovao ga je iranski arhitekta Abdolaziz Farmanfarmaijan. Najviše se koristi za fudbalske utakmice, a njega koriste iranska fudbalska reprezentacija i klubovi Persepolis i Esteglal.

Camp Nou – najveći evropski stadion

slika1

Camp Nou je fudbalski stadion koji se nalazi u Barseloni, Španija. Na njemu domaće utakmice igra fudbalski klub Barselona. Kapacitet stadiona je 99.354 sedećih mesta, što ga čini šestim po veličini u svetu i najvećim stadionom u Evropi. Stadion Camp Nou bi mogao promeniti mesto na ovoj listi, jer je u toku rekonstrukcija prema kojoj je planirano da novi kapacitet bude 105.000 gledalaca.

Autor: Miloš Mitrović

Slika preuzeta sa sajta www.pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *