Najjači računar na svetu

Novi superkompjuter Sunway TaihuLight iz Kine zauzeo je prvo mesto na listi najjačih svetskih računara.Taj superkompjuter je u potpunosti kineski proizvod, izrađen od domaćih delova, navodi se u studijama. Ovo je prvi put da Kina zauzima prvo mesto na lestvici top 500 najjačih mašina na svetu, ne koristeći se uopšte američkom tehnologijom.

Sunway TaihuLight je dvostruko brži i tri puta efikasniji od ranijeg najbržeg računara Tianhe-2, superkompjutera koji je također iz Kine, ali kod kojeg su korišćeni čipovi američkog Intela. 

Ovaj 93-petaflopni superkompjuter smešten je u Nacionalnom centru superračunarstva u Wuxiju, na vrhuncu može izvršiti 93.000 triliona proračuna u sekundi. Ima više od 10,5 miliona lokalno napravljenih procesorskih jezgra, 40.960 čvorišta, te radi na operativnom sistemu Linux. Koristiće se u izradi modela za istraživanje klime.

Dominacija Kine

Prvi put od uvođenja popularne lestvice, Kina ima više superkompjutera (167) od SAD-a (165) na toj listi koju dva puta godišnje objavljuju naučnici Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley i Univerziteta u Tennessee-ju u SAD-u.

Od deset najbržih superkompjutera u svetu dva su kineska, a četiri su iz SAD-a.Ostali su u Japanu, Nemačkoj, Švajcarskoj i Saudijskoj Arabiji.

Autor: Miloš Mitrović

Slika preuzeta sa sajta www.pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *