Tehnika slepog kucanja

Koliko brzo kucate? Da li dok kucate pratite ređanje slova po ekranu ili kretanje vaših prstiju po tastaturi? Veština brzog kucanja u vremenu kada se gotovo sve obavlja putem  računara je neophodna, a kako biste brzo kucali neophodno je iskustvo, vežba i tehnika.

Tehnika slepog kucanja je veština koja se uči – podrazumeva pravilan raspored prstiju na tastaturi i sastoji se od pravila koja su određena za svaki prst pojedinačno. Svi prsti su aktivno uključeni u proces kucanja i svaki kuca samo određena slova.

slika1

Pravila slepog kucanja

Tastatura je prilagođena ovoj tehnici tako da možete da primetite da na tasterima F i J stoje mali „zarezi“ koje možete da osetite kažiprstom i prema njima rasporedite ostale prste u prvobitan položaj za kucanje. To znači da je levi kažiprst na slovu F, a desni na slovu J. Ostali prsti, osim palčeva koji služe za taster „space“, poređaju se na susedna slova, te tako dobijamo niz A-S-D-F i J-K-L-Č. 

Kako koristimo obe ruke podjednako za kucanje, tako imamo i po dva tastera CTRL, ALT i SHIFT. Npr. ako želimo da otkucamo veliko slovo A, onda koristimo desni SHIFT – isto je i sa desnim delom  tastature i levim SHIFT tasterom.

slika2

Brzina se stiče vežbanjem!

Da bi se postigli dobri rezultati i ova tehnika usvojila neophodno je vežbati. Najbolji način vežbe je korišćenje sajtova na kojima su dostupne vežbe za svaku od faza napredovanja i moguće je meriti vreme kucanja.

Kada usvojite ovu tehniku videćete koliko ćete brže kucati i kako će se reči samo nizati. To će znatno uštedeti vaše vreme, a možete se pohvaliti novom, veoma korisnom veštinom.

Kako učiti?

Besplatni sajtovi na kojima možete naći savete i vežbati ovu tehniku su:

1. Online kurs slepog kucanja koji vam daje savete i postepeno vas uvodi u tehniku slepog kucanja pomoću 15 lekcija, testa brzine i igrica pomoću kojih ćete učiti na zabavan način:

http://www.typingstudy.com/sr/ 

2. Typing web je online alat za učenje koji ima mnogo mogućnosti i moguće je i zabavljati se igrajući igrice i učiti.   

https://www.typing.com/ 

3. Sajt Sense-Jang nudi takođe korisne stvari za kucanje, animirane tutorijale i igrice:

http://www.sense-lang.org/typing/ 

4. Keybr.com je sajt koji više služi za testiranje i daje mogućnost da sami izaberete test koji ćete vežbati, a tastatura se može prilagoditi i drugim jezicima:

http://www.keybr.com/ 

5. Uz igricu ZTYPE se možete zabaviti i učiti tako što kucate da biste ubili protivnike:

http://zty.pe/

6. Aplikacija “Slovo” je namenjena učenicima i studentima za učenje slepog kucanja, a sva objašnjenja u vezi aplikacije se mogu naći na sledećem linku: 

https://www.microsoft.com/serbia/obrazovanje/pil/slovo/default.mspx

Odaberite način učenja koji vam najviše odgovara i krenite u osvanjanje ove tehnike. Ne zaboravite da pratite svoj napredak i – bez gledanja u tastaturu!

Autor: Milena Stanojević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *