Tipovi developera

Ako ste zainteresovani za karijeru u tehnološkoj industriji ili želite da dodate programiranje na listu veština koje posedujete, postoji mnogo različitih puteva kojima možete poći. Reč developer se može odnositi na različite vrste poslova u zavisnosti od toga kakvu vrstu softvera ili aplikacija razvijate i kojim se programskim jezicima i razvojnim alatima koristite.

Ko se bavi čime u svetu tehnologije?

Razvoj aplikativnog softvera

Aplikativni softver je dizajniran da izvršava određene funkcije,  zadatke i aktivnosti koje pomažu korisniku da reši neki konkretan problem. U ovu grupu spadaju različiti poslovni programi, programi za obradu reči, rad sa tabelama, medijski plejeri, programi za obradu slika, grafički programi i slično. Prema tome, developeri koji se bave razvojem ove vrste softvera posao mogu naći u mnogo različitih poslovnih sektora, kao što su finansije i javni sektor. Specifične dužnosti variraju između organizacija, ali uloga ovih developera najčešće podrazumeva pisanje specifikacija, dizajniranje, izradu, testiranje i implementaciju aplikacija.

Razvoj sistemskog softvera 

Ovi developeri stvaraju, unapređuju i održavaju sisteme kako bi zadovoljili određene potrebe. Testiraju i hardverske i softverske sisteme, dijagnoziraju i rešavaju sistemske greške. Njihova uloga obuhvata dizajniranje i pisanje koda za operativne sisteme. Njihov rad je uglavnom veoma kompleksne i tehničke prirode i podrazumeva primenu računarskih nauka i matematike u okruženju koje se stalno razvija.

Web developeri

Primarni zadatak web developera je stvaranje pouzdanih i efikasnih aplikacija i usluga, kojima se može pristupiti preko interneta. Njihov posao predstavlja kreiranje klijent-server programa kod kojih klijent (njegov interfejs i logika) radi u veb pretraživaču. Primer web aplikacija su onlajn prodavnice, aplikacije za trenutnu razmenu poruka, webmail i slično. Programski jezici koji se najčešće koriste za izrade web aplikacija su HTML, CSS, JavaScript (klijent deo), PHP, Python, Java, C, C++ (server deo). Posao web developera je raznolik jer može podrazumevati rad na mnogo različitih projekata istovremeno, kao i mnogo različitih klijenata sa različitim zahtevima.

slika1

Razvoj mobilnih aplikacija 

S obzirom na to da ovo tržište raste velikom brzinom, iOS i Android programeri imaju visoku potražnju. Veštine potrebne za ovu vrstu zanimanja uključuju razumevanje različitih mobilnih hardverskih platformi i kako softveri na tim različitim platformama pružaju isto korisničko iskustvo. Potrebno je znati i kako iskoristiti posebne specifikacije koje određeni uređaji nude i biti upoznat sa različitim operativnim sistemima koje ti uređaji koriste. Programski jezici kojima se ovi developeri najčešće služe su Swift, Objective C i Java.

Embedded (ugrađeni) sistemi

Ova vrsta developera se bavi pravljenjem softvera za uređaje koji nisu računari. Primenu nalaze u potrošačkim, kuhinjskim, industrijskim, automobilskim, medicinskim, komercijalnim i vojnim aplikacijama. Najčešće se zahteva poznavanje programskih jezika C i C++.

Testiranje softvera

Ovaj posao je za vas ukoliko vam je zanimljivo pronalaženje i uklanjanje grešaka u kodu. Posao ovih developera je da kreiraju softver koji testira drugi softver. Njihova uloga je da osiguraju kvalitet razvoja i primene softvera. Sprovode automatizovane i ručne testove kako bi uporedili stvarne sa predviđenim ishodima i osigurali da određeni softver služi svrsi. Sprečavaju moguće problemi koji mogu nastati i smanjuju rizik.

Treba napomenuti da je ovde navedeno samo nekoliko osnovnih tipova developera, što ne pokriva sva zanimanja u ovoj struci. Kao što je na početku spomenuto, postoji mnogo puteva kojima možete poći kao developer, pa prema tome i još mnogo kategorija i podkategorija koje bi se mogle izdvojiti.

Autor: Tijana Ninković

Izvori:

https://jamesmccaffrey.wordpress.com/2006/04/24/the-7-types-of-software-development/

https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/

Izvori slika:

https://appdevelopermagazine.com/

https://thenextweb.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *