Naučnici su otkrili pesmu koja smanjuje anksioznost za 65 odsto

Anksioznost – neprijatno osećanje straha, strepnje, zabrinutosti i panike – svakako nije ništa novo. O njoj je pisao Hipokrat još u četvrtom veku pre nove ere, kao i Seren Kjerkegor u 19. veku i Sigmund Frojd 1926. godine. Može se ispoljiti kroz napade panike, razne fobije, opsesivno-kompulsivni poremećaj, psihosomatske tegobe.

U današnje vreme sve više mladih se bori sa ovim osećanjem. Od osećanja anksioznosti pate pripadnici „generacije Y“ – svi rođeni između 1980. i 2000. godine – mladi koji kroz pristup društvenim mrežama imaju uticaj na razvoj sveta i kulturne i društvene vrednosti. Mardžori Volas, direktorka humanitarne organizacije „Sejn“ (Sane) smatra da je „generacija Y“ pati od osećanja očajanja, a Piter Kruger, psiholog iz Londona smatra da je mnoštvo izbora to što ovoj generaciji donosi osećanje anksioznosti. Naime, on tvrdi da ukoliko napravimo pogrešan izbor, ne možemo kriviti nikoga drugog osim sebe, a obuzeti smo željom da svaki put donesemo pravu odluku. Danas je upravo donošenje odluka to što izaziva neku vrstu paralize, jer količina informacija i mnoštvo izbora u nama može izazvati preopterećenje. 

slika 1

Moderna tehnologija takođe doprinosi porastu osećanja anksioznosti. Veliki broj pripadnika „generacije Y“ se oseća suviše izložen bez telefona i retko je bez njega. Telefoni su njihov prozor u svet koji im pomaže da se osećaju povezanim sa drugima. Uprkos tome, tamna strana upućenosti u živote drugih je „strah od propuštanja nečega“ (Fear of Missing Out). Društvene mreže nam pomažu da se upoređujemo sa drugim ljudima, ne samo prijateljima, već i poznatim ličnostima, što može izazvati depresiju kod ljudi. 

slika 2

Najčešće se za lečenje anksioznosti koriste lekovi, koji farmaceutskoj industriji donose veliki profit, ali i kognitivna terapija, joga, meditacija i druge tehnike opuštanja. Terapija muzikom se takođe pokazala uspešnom. Međutim, naučnici u Velikoj Britaniji su usmerili pažnju na jednu pesmu koja utiče na smanjivanje osećanja anksioznosti za čak 65 odsto. 

slika 3

Istraživači u Mindlab International u Velikoj Britaniji su želeli da otkriju koja vrsta muzike izaziva najveće opuštanje. Tokom istraživanja, učesnici su pokušavali da reše različite zagonetke koje su im neminovno prouzrokovale određen nivo stresa, a istovremeno su slušali nekoliko različitih pesama, dok su istraživači pratili njihovu moždanu aktivnost, otkucaje srca, krvni pritisak i brzinu disanja.

Otkrili su da pesma po imenu “Weightless“ utiče na smanjenje osećanja anksioznosti kod učesnika za 65 odsto. Tvorci pesme su Marconi Union, grupa muzičara i zvučni terapeuti, a u pesmi se pažljivim rasporedom harmonija i ritmova regulišu otkucaji srca i krvni pritisak, kao i smanjenje nivoa hormona koji utiče na nivo stresa u organizmu, kao što je kortizol.

slika 4

Ukoliko im ne verujete na reč, pesmu “Weightless“ možete poslušati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=UfcAVejslrU

Izvor teksta: http://www.thinkinghumanity.com/2017/02/neuroscientists-discover-a-song-that-reduces-anxiety-by-65-percent-listen.html

Izvor slika: www.newtonhypnosis.com; www.pamperyourmind.com; www.pinterest.com; www.zmescience.com; www.thinkinghumanity.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *