Nemanja Čedomirović, Igraj za 10: Ministarstvo je palo na ispitu, mi ne smemo

Humanitarni turnir u basketu „Igraj za desetku“ održaće se 24 i 25. avgusta na Adi Ciganliji. Bivši studenti FON-a, članovi studentske organizacije FONIS, organizuju ovaj turnir čiji je cilj prikupljanje sredstava za stacionar u Lipovici. Stacionar je deo Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju “Profesor dr Cvetko Brajović” u Beogradu, jedine ustanove te vrste, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Ovo je specijalizovana zdravstvena ustanova koja se bavi prevencijom, dijagnostikom, habilitacijom i rehabilitacijom dece i odraslih osoba sa različitim teškoćama u psihofiziološkom i govorno-jezičkom funkcionisanju. Godišnje kroz Zavod prođe oko 15.000 pacijenata. Međutim, ovoj ustanovi za savremeni rad sa pacijentima nedostaje mnogo toga.

Pomoć i humanitarne akcije im nisu bile strane ni dok su studirali. „Naše malo je nekome mnogo“ je ideja kojom se i dalje vode, sada već uspešni IT stručnjaci, a nekadašnji studenti FON-a.

„Većina nas je rasuta po svetu, neki na proputovanjima, drugi poslovno, svako svojim putem. Ovo je prvo leto posle studija kada je veliki deo stare ekipe na okupu, pa smo hteli da to iskoristimo. Kako je basket nešto što nas sve povezuje, to je bila inicijalna kapisla. Mnogi od nas su ponikli u FONIS-u, studentskoj organizaciji sa FON-a, gde su nam ovakva okupljanja bila redovna. Sada smo uspeli da spojimo strast ka organizaciji događaja, sportu i druženju na jednom mestu. Kada smo počeli da se dogovorimo oko termina, veoma brzo smo došli na ideju da ceo događaj dobije humanitarni karakter.“, izjavio je Nemanja Čedomirović, glavni „krivac“ za organizaciju ovog turnira.

Prošle godine su ovom stacionaru donirali klima uređaje koji su im preko potrebni, kako u letnjem, tako u zimskom periodu. Ali potrebno je daleko više od toga. Prema Nemanjinim rečima, sama zgrada stacionara je oronula i stara, neophodni su prvenstveno grubi radovi da se sve „zakrpi“, pa tek onda detaljnije, finije sređivanje. Kako je ovo jedini stacionar tog tipa ne samo u Srbiji, već u regionu, velika je sramota imati zgradu u tako lošem stanju, a u kojoj borave deca.

„Ono što smo tamo zatekli ne može da se opiše rečima. Iz zidova gde spavaju deca izvučeno je leglo zmija. Sva je sreća da su otkrili na vreme, pa nijedno dete nije povređeno. I sada kad se setim, sav se naježim. Još tada smo odlučili da moramo nekako da pomognemo, i kada se sve poklopilo sa basketom, odluku smo doneli u roku od 10 minuta.“

IT turnir u basketu održaće se 24. i 25. avgusta, na centralnim terenima Ade Ciganlije. Takmičari će imati priliku da se oprobaju u basketu (3+1). Prijave za turnir će trajati do 20. avgusta ili do popunjavanja mesta.

„Pre svega želimo da okupimo IT kompanije, ali pravo učešća imaju svi oni koji su spremni da ostave svoje računare, i u svoje spretne prste umesto tastature uzmu loptu. Pozivamo sve vas, bez obzira na pol, koji ste spremni da uz zabavu, igru i druženje učinite dobro delo.“, navodi predstavnik organizacionog tima koji čine GrowITPHP Srbija i Ardeo Solutions.

Turnir je otvoren i za one koji nisu voljni da se laktaju sa “prekaljenim” IT košarkašima. Na sajtu možete pronaći informacije o donacijama i namenskim računima (i u nastavku teksta), a svakako su svi pozvani da dođu na Adu 24. i 25. avgusta i podrže ovu akciju i igrače na terenu. S obzirom na to da je ovo pilot turnir, podrška je više nego dobrodošla.

Ukoliko želite da izvršite uplatu i time pomognete u prikupljanju sredstava za stacionar, to možete učiniti na sledeći način:

Uplatilac: ime i prezime/naziv firme

Svrha uplate: Humanitarni turnir

Primalac: PHP Srbija, Šeširdžijska 1, 11000 Beograd

Tekući račun: 160-383598-90

Poziv na broj: Humanitarni turnir

Šifra uplate: 187 (ili 287 ukoliko se uplata vrši preko e-bankinga)

Turnir su do sada, između ostalih, podržali objavama na društvenim mrežama/sajtovima Play radio, b92, Blic, košarkaš Marko Simonović, glumice Sloboda i Dragana Mićalović, MVP svetske turneje u basketu 3×3 Bogdan Dragović.

Više o samom turniru, prijavama za učešće i ostale detalje možete pročitati na zvaničnom sajtu: igrajzadesetku.rs/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *