Studentske organizacije predstavljaju najveće blago FON-a, jer nam, osim mogućnosti upoznavanja i druženja sa ostalim studentima, omogućavaju da povežemo teoriju sa praksom. Osnovni cilj organizacija na FON-u je sticanje prakse i kontakata koji nam mogu koristiti u budućnosti.

Kroz timski rad i sinergiju, svaki pojedinac svojim znanjem i veštinama doprinosi uspešnosti grupe, što omogućava bolje rezultate od pojedinačnih. Kreativnim idejama i inicijativom, mladi ljudi doprinose razvoju društva i podizanju nivoa studiranja. Ovakav način učenja i studentskog aktivizma pokazao se veoma uspešnim, te se iz godine u godinu studentske organizacije trude da prošire spektar svojih interesovanja i omoguće svima da nauče nešto novo.

FON obiluje studentskim organizacijama različitog tipa, i gotovo svaki student je učlanjen u barem jednu organizaciju. Na sajtu našeg fakulteta (http://www.fon.bg.ac.rs/zivot/) možete pogledati koje sve organizacije postoje na FON-u. Među najistaknutijim organizacijama ubrajamo: ESTIEM, AIESEC, FONIS, Centar za razvoj karijere, SSFON i časopis InterFON. U nastavku ćemo vam ukratko opisati projekte navedenih organizacija:

ESTIEM LG Beograd

ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) predstavlja internacionalnu studentsku organizaciju koja okuplja studente industrijskog inženjerstva i menadžmenta širom Evrope. Funkcionisanje ESTIEM mreže organizovano je u vidu strukture od trenutnih 70 Lokalnih grupa sa sedištima u 28 evropskih zemalja i broji preko 5.000 studenata. Članovi ESTIEM organizacije imaju priliku da radom na realizaciji projekata i aktivnosti organizacije primene teorijska znanja u praksi. ESTIEM Lokalna grupa Beograd je osnovana 2006. godine na FON-u. Danas se sastoji od preko 200 članova.

Lokalna grupa Beograd je ponosna na svoje lokalne projekte, koje organizuje svake godine, a neki od njih su: Case Study Show, Academy of Modern Management, Budi Coolturan, ESTIEM Dani sporta, Case Study Sekcija,TIMES Lokalne kvalifikacije i Škola poslovanja. ESTIEM LG Beograd organizuje i međunarodne projekte kao što su Project Management Days, PR-CR School, Exchange i mnogi drugi.

Okupljeni oko istih ciljeva, profesionalnih i ličnih, članovi ESTIEM LG Beograd kroz timski rad, radne i strateške sastanke, teambuilding aktivnosti, neformalna okupljanja, javne nastupe i predstavljanja organizacije, razvili su sistem vrednosti i sitem rada koji je za 7 godina prevazišao profesionalne oblike udruženog rada. Radom u takvom okruženju studenti su motivisani da napreduju i podržani da izraze sopstvena interesovanja, istovremeno doprinoseći ciljevima oko kojih su okupljeni.

AIESEC

Lokalna kancelarija AIESEC-a na FON-u osnovana je 1973.godine i broji oko 100 članova.

Projekti koje je AIESEC organizovao u poslednjih nekoliko meseci su:

 • AIESEC Business Days – radionica namenjena studentima svih fakulteta koji se bave marketingom, menadžmentom ljudskih resursa, informacionom tehnologijom i finansijama.
 • Open IT- seminar koji ima za cilj da omogući studentima da steknu praktično iskustvo i da čuju o aktuelnostima u oblasti informacionih tehnologija od vodećih kompanija i stručnjaka iz naše zemlje.
 • ACTiviraj se – humanitarni projekat za decu bez roditeljskog staranja i osoba blaže ometenih u razvoju.
 • Marketing focus – cilj projekta je da se studentima približe aktuelni trendovi iz sfere marketinga i unaprede znanja iz ove oblasti.

Na sajtu AIESEC-a (http://www.fon.aiesec.org.rs/) možete da pronađete još zanimljivih projekata koje vodi ova organizacija.

FONIS

Udruženje studenata informatike koje okuplja buduće IT stručnjake u cilju učestvovanja na stručnim predavanjima, kursevima, takmičenjima i seminarima, rada na projektima, ostvarivanja stručnih praksi u IT oblastima.

Aktuelni projekti FONIS-a:

 • C2S (KOMPANIJE STUDENTIMA) – projekat koji predstavlja jedinstvenu priliku za studente tehničkih fakulteta da se iz prve ruke upoznaju sa vodećim IT kompanijama u Srbiji. Studenti imaju priliku da kroz niz predavanja, radionica, kao i posetom kompanijama, upoznaju njihovo poslovanje i tehnologije kao i da steknu što realniji utisak o radu u IT kompaniji.
 • S2S (STUDENTI STUDENTIMA) – projekat osmišljen tako da svi studenti Fakulteta organizacionih nauka mogu bolje da upoznaju i nauče neke od aktuelnih tehnologija koje se proučavaju na fakultetu, ali i tehnologije koje nisu u nastavnom planu i programu. Predavači na projektu su takođe studenti FON-a, koji pored prenošenja znanja imaju priliku da vežbaju svoje prezentacione veštine.

Sve projekte koje je FONIS organizovao možete naći na njihovom sajtu: http://www.fonis.rs/projekti.php

Centar za razvoj karijere

Osmišljen je tako da pomogne svima:

1. Studentima kojima je potreban savet za razvoj karijere, koji žele da vide aktuelne konkurse za posao ili dobiju pomoć u nastavku školovanja,

2. Diplomcima kojima je potrebna pomoć u donošenju odluke o nastavku studiranja i u donošenju odluka  vezanih za svoju karijeru,

3. Poslodavcima da lako pronađu zainteresovane studente i diplomce za rad u svojim preduzećima,

4. Zaposlene na univerzitetima može informiše o aktuelnim konferencijama, simpozijumima i naučnim skupovima.

Na njihovom sajtu http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/index.php?websection=about možete pročitati sve o tome kako je nastao, koji su njihovi ciljevi i kako se trude da ih postignu, kao i da postavite pitanja koja vas interesuju, saznate kako da se usavršite, pogledate stipendije, prakse… Ono što je takođe veoma korisno je to što možete da se prijavite na njihovu info-listu, gde odaberete sami ono što vas interesuje i sva obaveštenja vezana za to vam stižu na mejl.

Centar za razvoj karijere ima kancelariju in a FONu (kancelarija 004) i sva pitanja možete poslati na njihov mejl  info@foncareercenter.org.

Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka

Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka je samostalno, neprofitno, nepolitičko udruženje koje čine studenti Fakulteta organizacionih nauka, koje prepoznaje, obezbeđuje i štiti studentske interese. Usmereno na realizaciju inicijativa članova, realizaciju projekata kako na nivou fakulteta tako i na nivou celokupnog Beogradskog univerziteta. Jedna je od najaktivnijih i najbolje ocenjenih članica Saveza studenata Beograda. Tokom akademske godine, Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka organizuje nekoliko projekta, a svaki od njih uživa sve veću popularnost kod studenata. Osluškujući potrebe svojih kolega, pruža mogućnost dodatne edukacije realizujući projekte kao što su Konferencija studenata organizacionih nauka, Dani prakse, SportBizz i Kursevi stranih jezika.

Konferencija studenata organizacionih nauka kao jedan od najvećih projekata na Fakultetu organizacionih nauka zazuzeo je svoju poziciju među studentima, zasigurno noseći epitet najinteresantnijeg projekta. Četvorodnevna konferencija je uspešno održana na Zlatiboru čak četiri puta, a u okviru nje studenti su imali priliku da se upoznaju sa stručnjacima iz poslovnog sveta, menadžerima i profesorima kao i da učestvuju na brojnim radionicama i na taj način unaprede svoje organizacione i prezentacione veštine.

SSFON u saradnji sa studentskom organizacijom AIESEC, organizuje projekat Kursevi stranih jezika koji pomaže studentima da nauče strani jezik, kao i da se upoznaju sa kulturom i običajima drugih naroda. Nastavu izvode studenti Filološkog fakulteta uz pomoć kolega iz inostranstva.

Dani prakse – Projekat u okviru koga studenti imaju priliku da se upoznaju sa tražnjom kompanija, kao i da steknu uvid u znanja i veštine koje se od njih, kao zaposlenih traže.

SportBizz – SSFON nastoji da pokrije oblast sportskog menadžmenta, pa u okviru ove konferencije omogućava svojim kolegama da se upoznaju sa uspešnim selektorima, sportistima i sportskim menadžerima koji predstavljaju svoja znanja i iskustva iz prakse.

Ako vas još nešto interesuje o Savezu, možete pronaći na njihovom sajtu http://ssfon.rs/ ili Facebook stranici.

SportFon

Sportska organizacija Fakulteta organizacionih nauka nastala je 2000.godine na inicijativu studenata, koji predstavljaju članove SportFon-a.
Ova organizacija osnovana je sa ciljem da:
1. Podstiče sportske aktivnosti i širi sportski duh na Fakultetu;
2. Predstavlja Fakultet na univerzitetskim takmičenjima;
3. Širi međufakultetsku i međuuniverzitetsku saradnju.

SportFon čini 9 velikih ekipa, 5 malih ekipa i pojedinci u sastavu grupacije „pojedinačni“.

 • 9 velikih ekipa su ekipe muške i ženske košarke, muške i ženske odbojke, muškog i ženskog rukometa, muškog i ženskog fudbala, kao i muška vaterpolo ekipa. Svaku od ekipa čini najmanje 15 članova.
 • 5 malih ekipa su: šah, tenis, stoni tenis, plivanje i orijentiring.
  Male ekipe su mešovitog sastava (M i Ž) i broje najmanje po 8 članova. Ove ekipe predstavljaju fakultet u ekipnoj (4:4; dubl; štafeta; tim 3) i pojedinačnoj konkurenciji.
 • „Pojedinačni“ predstavlja grupaciju koju čine pojedinci. Oni predstavljaju naš fakultet u sledećim sportovima: kros, badminton, kuglanje, karate, streljaštvo, skijanje, kao i u svim ostalim pojedinačnim sportovima za koje se pojave takmičenja na studentskom nivou.

Svake godine u periodu 01.07-20.10 SportFon organizuje konkurs za prijem novih članova. Na konkurs se prijavljuje putem mejla ili upisom u sportsku svesku na prijemu za brucoše. Da biste postali član SpotrFona morate zadovoljavati određene uslove.

Sve o SportFonu (njihovim ekipama, konkursima, rezultatima,…) možete naći na http://sportfon.fon.rs/, kao i na njihovoj Facebook stranici http://www.facebook.com/pages/SportFON/327139033970495.

InterFON

Kao šlag na torti ostavili smo da vam ispričamo nešto o ovom studentskom časopisu. Poznati su po veseloj i interaktivnoj redakciji, koja je uvek spremna da se pomuči kako bi uspela u svom cilju. Snimljena predavanja, zanimljivi intervjui i korisni saveti su ono što ih čini korisnim i zanimljivim za praćenje. Uvek su otvoreni za nove ideje i nove članove redakcije. Ono što treba istaći je da možete pisati tekstove za InterFon iako niste član redakcije ili student FON-a. U tom slučaju bićete dopisnik koji jednako zanimljivo može pisati o studentskom životu iz nekog drugog ugla.

Časopis izlazi u web formatu na sajtu http://www.casopisinterfon.org/, a sve korisne informacije kao i najave tekstova možete pratiti na Twiteru https://twitter.com/InterFONcasopis, kao i na Facebook stranici http://www.facebook.com/interfon. Kao što i sam slogan kaže časopis je namenjen “ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE!”

Ono što je takođe bitno je da će predstavnici svake FON-ove studentske organizacije biti na Open day-u, te ih tada možete pitati sve što vas zanima, a možete se i prijaviti da postanete član određene organizacije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *